Choď na obsah Choď na menu
 


Články

Príspevky

(Ne)slovenská výšivka?

25. 4. 2020

Istá výšivka spôsobila rozruch v predvolebnej kampane, nás ale zaujali predovšetkým tvrdenia o tom, že výšivka zo Slovácka nie je slovenská..

 

Dali sme meno Slovanom?

23. 4. 2020

V minulosti bol všeobecne rozšírený názor, že názov nášho slovenského ľudu pochádza od Slovanov, dnes sa začína diskutovať o opaku- je možné že my, Sloveni,  sme dali pomenovanie Slovanom?

 

Ohrozenie dolnorakúskych Slovenov

21. 4. 2020

Početná a prekvitajúca komunita dolnorakúskych a burgenlandských Slovenov prežíva v dôsledku aktuálnej situácie (pandémia, všestranná kríza a obmedzenia) neľahké ćasy.. Tie sú skúškou všeslovenskej spolupatričnosti, ale i našej obyčajnej ľudskosti.

 

 

Rusíni- naši bratia

17. 4. 2020

My a Rusíni sme bratmi, oni sú ľudom, ktorý nám je najbližší.

 

Potraviny a energetické plodiny v čase pandémie

10. 4. 2020

Je rozumné dnes pestovať energetické plodiny v rozsahu, ako sa u nás pestujú, ak existuje riziko nedostatku potravín v dôsledku pandémie?

 

My a Slovinci- jeden ľud?

9. 4. 2020

Sme my a Slovinci potomkami jedného spoločného starobylého slovenského ľudu?

 

Svet Slovenov- svet občín

9. 4. 2020

Čo vystihuje identitu nás, Slovenov (Slovákov), čím sa odlišujeme od väčšiny ostatných populácii Európy? Prinajmenšom dôraz na lokálpatriotizmus a tradičnú susedskú občinu.

 

Nie Slováci, ale Sloveni

8. 4. 2020

Je najvyšší čas, prestať sa nazývať cudzím pojmom "Slováci" a navrátiť sa k vlastnému pojmu "Sloveni" pre označenie nášho ľudu.