Choď na obsah Choď na menu
 


Dali sme meno Slovanom?

23. 4. 2020

Všetci poznáme starú, a rozšírenú teóriu o našom pomenovaní. Najskôr, vraj v pradávnych dobách jestvovali Slovania, ktorí zahŕňali predkov nás, Slovenov (Slovákov), ale i Poliakov, Rusov, Čechov. Potom existovala Veľká Morava, kde vraj žili Slovieni, tí sa následne zahalili viac-menej hmlou, až sa nám v 15. storočí vynorili Slováci so Slovenkami (a nie Slováčkami).

No čo ak je pravdivá teória, objavujúca sa najmä v posledných rokoch, že Slovania odvodzujú svoje meno od nás, Slovenov?

Takže- úplne na samom začiatku si treba uvedomiť, že pojem "Slovania, slovanský" je umelý a nepresný, a nikdy tak v pradávnych  časoch naši predkovia sami seba nevolali (avšak slovo "Slovan" budeme i my používať, pre lepšiu zrozumiteľnosť, na označenie nám príbuzných skupín).

Naši prapredkovia používali od nepamäti výraz Slovenin/Slovänin, pre množné ćíslo Slovene/Sloväne. Z čoho vznikol Sloven, a Sloveni, Slovenka, Slovensko, slovenský...

A dnes už existuje hypotéza, že tento výraz opisoval pôvodne iba výhradne nás, nezahrňoval ostatné príbuzné, ako dnes vravíme- slovanské etniká.

Takže ako potom ostatní Slovania prišli k svojmu menu? V 5.-6. storočí mnohé príbuzné skupiny, rozprávajúce podobnou rečou,  sa premiestňovali Európou medzi nimi i naši Sloveni. Časť z nich sa dostala až ďaleko na juh Balkánu, kde prišla do kontaktu s východorímskou ríśou, Byzanciou. Grécki  obyvatelia tejto ríše, použili meno, ktorým sa volali naši Sloveni, s ktorými sa stretli v najväčšej miere, a ako s prvými, i na označenie ostatných Slovenom príbuzných skupín, čo sa neskôr všeobecne rozšírilo.. V dejinách to nie je nič nezvyčajné, Meďer/Megyer bol len jedným z viacerých "staromaďarských" kmeňov, napriek tomu jeho meno neskôr zahrnulo vśetky ostatné kmene, a presadilo sa ako spoločné pomenovanie. Naši predkovia zase dali týmto meno Uhri, po inom etniku (tureckých Onoguroch).

A tak je možné, že nie nám zostalo meno "slovenskí" preto, že na rozdiel od ostatných Slovanov sme si neosvojili vlastné, osobité pomenovanie- naopak,, my sme zostali  verní svojmu názvu, ktorý preukazateľne pouźívame minimálne od 5. storočia (ako naznačujú grécke zdroje), čo je až neuveriteľné a znamená to, že sa ho pridržiavame dokazateľne viac ako 1500 rokov! Tak sme o mnoho storočí predbehli bratov Poliakov, Čechov a Maďarov. Ba už v dávnych dobách sme prišli do kontaktu so starobylými civilizáciami (Byzancia), a tak našim menom počali označovať i iné, príbuzné skupiny, ako východoých Antov (predchodcov Rusov a východných Bulharov)., a aj dnes ako Slovanov (odvodenina od nás, Slovenov) označujeme Rusov, Ukrajincpv, Čechov a iných.

Právom môžeme byť hrdí na naše starobylé a vznešené pomenovanie, Sloveni a Slovenky.