Choď na obsah Choď na menu
 


Potraviny a energetické plodiny v čase pandémie

10. 4. 2020

Nie sme  priaznivcami pestovania energetických plodín, považujeme to za podozrivú celoeurópsku korupčnú schému, ktorá vedie k devastácii vidieka, zaberaniu pôdy, znečisťovaniu životného prostredia, presadzovaniu monokultúr, a rozvratu tradičných roľníckych komunít.

Dnes ale aktuálne vyvstáva i iný rozmer tohto problému. Vo svete, žiaľ, prebieha pandémia, a s ňou  spojené mnohé obmedzenia, nielen spoločenského, ale i hospodárskeho života. V súčasnosti ťažko odhadnúť rozsah spomalenia poľnohospodárskych prác, a to nielen vo viac ako miliardových krajinách, ktorými sú Čína a India, zasiahnutých karanténnymi obmedzeniami, ale i v Taliansku, Španielsku a ostatných európskych štátoch.

V tejto situácii sa javí ako nezodpovedné a krátkozraké, ak u nás sa presadzuje i za týchto podmienok pestovanie energetických plodín pre biomasu na desiatkach tisíc hektároch, ak o niekoľko mesiacov, či následujúci rok ,sa môže prejaviť nedostatok potravín z dôvodu zameškaných poľnohospodárskych prác.

Bolo by nanajvýš rozumné, aby štát aspoň v  tomto čase použil svoju autoritu, vstúpil do sektoru a presadil pestovanie obilnín a iných potravinárskych plodín, na úkor rastlín určených na biomasu.