Choď na obsah Choď na menu
 


Zakarpatská Ukrajina?

5. 4. 2021

Za našimi východnými hranicami leží malebná oblasť obývaná prevažne Rusínmi (i keď tých, ukrajinské úrady tvrdohlavo označujú za Ukrajincov), v menšej miere Maďarmi, ale i Rómami a našimi Slovenmi.

Táto oblasť sa dnes menuje Zakarpatím, alebo zakarpatskou Ukrajinou, ale je to zo slovenského pohľadu správny pojem? Túto oblasť obývalo oddávna etnikum, najbližšie nám, Slovenom, ktoré samo seba zvalo ruským ľudom, Rusínmi. Oblasť bola po stáročia súčasťou Uhorska, tak ako i my, a tak Rusíni migrujúci Karpatami, sa vo veľkej miere miešali s nami Slovenmi, preto i blízkosť našich kultúr, spôsobu života, je tak výrazná. A tak oblasť mohla byť nazývaná  uhorskou Rusou. Časť východného Slovenska, kde žili bratia Rusíni, sa medzi svetovými vojnami počala nazývať i Prešovská Rus (Prjaševská Rus), avšak, pre celý region sa vžilo označenie Podkarpatská Rus. 

Po 2. svetovej vojne, po (nie tak úplne dobrovoľnom) pripojení oblasti k sovietskej Ukrajine, sa vžilo pomenovania Zakarpatská Ukrajina. A naozaj, z pohľadu od Kyjeva je rusínsky región naozaj za Karpatami. Ale pre nás, Slovenov, ani pre Rusínov, za Karpatami neleží. Preto je pre nás vhodnejšie, používať pomenovanie Podkarpatská Rus. Je to i ohľaduplnejšie k nášmu bratskému rusínskemu obyvateľstvu, ktoré sa, vďaka Bohu, na Slovensku teší plným právam, uznaniu štátnymi úradmi, a môže rozvíjať svoj jazyk, kultúru a národnostné vzdelanie, čo v iných krajinách nie je samozrejmé. A je to tak dobre, pretože Rusíni a my sme oddávna v Karpatských horách žili vedno, obe etniká sme zažili biedu, sociálny i národnostný útlak, a máme k sebe hlboký a pekný vzťah.

A tak by užívanie tohto mena (Podkarpatská Rus) mali osvojiť, naši novinári, politici, i bežní ľudia.