Choď na obsah Choď na menu
 


Vznik novej vetvy nášho ľudu

27. 5. 2020

Slovenský ľud, pracovitý, vytrvalý, odolný a životaschopný-  po celé stáročia osídľoval nové územia a budoval tam svoje občiny, kde udržiaval svoju reč, identitu a spôsob života.

Tak v priebehu storočí osídlili slovenskí pastieri české Valašsko, budovali tam lazy, dedinky obce, prinášali svoje kroje a nárečie, výraznú pastiersku kultúru karpatského, slovenského ľudu. A odtiaľ sa šírili i do iných českých oblastí, ako dokazujú českí bádatelia rozborom folklóru, genetiky a nárečia.

Po vytlačení Turkov z Uhorska, zostali mnohé oblasti dnešného Maďarska a (dnes) srbskej Vojvodiny vyľudnené a neobývané, a tak slovenský ľud, hlavne z Novohradu, Hontu, Nitry, pohol na juh, na tzv. Dolnú zem. Osídľoval súčasné juhovýchodné Maďarsko a aj Vojvodinu, tam vytvoril sebestačné občiny, ktoré vo veľkom počte prežili do dnešných čias, zachovali si slovenskú reč i identitu. A tak nám vznikli dolnozemskí Slováci/Sloveni.

Žiaľ, dnes vinou nízkej pôrodnosti a vysťahovalectva táto komunita čelí vážnemu existenčnému ohrozeniu.

Koncom 19. storočia a v prvej polovici 20. storočia masy slovenských vysťahovalcov založili novú, životaschopnú vetvu slovenského ľudu, ktorá prežíva do súčasnosti- amerických Slovenov. Tí ale nanešťastie čelia jazykovej asimilácii do anglofónneho prostredia.

No príbeh slovenského ľudu neskončil, a prebieha i dnes, a tak môžeme byť svedkami historických okamihov, keď nám v Dolnom Rakúsku (a Burgenlande-Hradsku) vzniká nová, životaschopná komunita Slovenov, sťahovaním sa našich ľudí do rakúskeho zázemia Bratislave. Je to veľmi prospešné i pre Rakúsko, pretože nebyť príchodu Slovenov, príhraničné rakúske obce by čelili vymieraniu a stagnácii, takto im mohutná slovenská vlna vdýchla nový život. Tak sa z Kittsee (po slovensky Kopčany) stala najrýchlejšie rastúca obec v Rakúsku, kde Sloveni tvoria už skoro polovicu obyvateľov. Vo Wolfsthale tvoria Sloveni viac ako tretinu obyvateľov, a Haiburgu (po slovensky Hájhrad) už skoro štvrtinu.

To znamená tisíce našincov kúsok za hranicami vytvorilo novú slovenskú komunitu, novú kvitnúcu vetvu nášho ľudu, ktorá si udržuje svoju slovanskú reč a slovenskú identitu.

Mohli by sme pouvažovať, ako pomôcť tejto komunite k rozvoju a uchovaniu svojej totožnosti- podporou napríklad  podporou verejnej dopravy do Bratislavy. A predovšetkým, nesmieme zabúdať, že táto komunita je súčasťou celku, slovenského organizmu, aby sa neopakovali  smutné útoky, ktorých sme boli svedkami posledné týždne- zo strany poniektorých  predstaviteľov, vraj "Slovenskej" republiky. Kedy nielen našim bratom spoza hraníc nebola poskytnutá žiadna pomoc alebo podpora, žiaľ, ešte sa stali terčom verbálnych útokov niektorých politikov, ktorí sa rozhodli si budovať popularitu na úkor krajanov v zložitej situácii. To by sa naozaj  už nikdy nemalo opakovať.