Choď na obsah Choď na menu
 


Rusíni a my, karpatský ľud

28. 11. 2020

S Rusínmi nás spájajú  spoločné dejiny, pôvod, kultúra, ba i osud. Jedna je zem, karpatský oblúk ktorú my, Sloveni (Slováci) obývame vedno s našimi rusínskymi bratmi, v týchto horách oddávna prebiehali migračné toky a tak sú Rusíni s nami Slovenmi premiešaní pokrvne i kultúrne. Ba čo viac- v málo dostupných rusínskych horách, viac izolovaných od vonkajších vplyvov, zachoval sa slovenský duch a hodnoty v čistejšej a nedotknutejšej forme, ako možno na území dnešného Slovenska. . A tak dodnes Rusíni  v mnohých smeroch uchovávajú pôvodnú kultúru Slovenov-Slovákov, takú aká bola pred sto, ba i viac rokmi, neovplyvnenú svetovými ideológiami, pohybmi dejín, industrializáciou a urbanizáciou.

Tisíc rokov spolu, vedľa seba, prežili Rusíni a Sloveni v Uhorskom kráľovstve. Po roku 1918 žili spolu v Československu, ktorého súčasťou sa stala i Podkarpatská Rus, s najvyšším podielom rusínskeho obyvateľstva.. Potom prišla vojna a po nej bola Podkarpatská Rus pričlenená k Sovietskemu zväzu. A Rusíni žijúci v Poľsku sa stali obeťou násilia a presídľovania zo strany poľského štátu. Dodnes ale  Podkarpatská Rus (či Zakarpatská Ukrajina) si zachováva odlišnosť od zvyšku Ukrajiny vo svojej mentalite, cítení, myslení, ba i politických názoroch. Takisto si miestni obyvatelia zachovávajú priateľský vzťah k Slovenom-Slovákom, a Slovensku, mnohi skôr za svoj národný štát považujú Slovensko, než Ukrajinu.

A mali by sme i my si viac uvedomiť jedinečné puto, ktoré máme s Rusínmi, jedno spoločné srdce nám v hrudiach bije- Slovensko by malo zvýšiť záujem o rusínsku reč, jej výskum. I podporu Rusínov v Zakarpatsku, ich kultúry a reči, ale i  o sociálne a ekonomické potreby. Aby cítili, že pre Slovensko a Slovenov je Zakarpatsko i dnes územím obývaným našimi bratmi, a aby sa obnovilo puto medzi nami, prerušené poslednými desaťročiami. A aj preto, že Podkarpatská Rus, čarovná to krajina, uchováva našu vlastnú kultúru, takú, akou kedysi bola, vo svojej kráse a dobrote, vo svojej  pohostinnosti a dobrosrdečnosti, vo svojich zvykoch a družnosti. Nech sú tieto hodnoty, tohto výnimočného a nám milého ľudu v Podkarpatskej Rusi zachované navždy.