Choď na obsah Choď na menu
 


Praha- tretie najslovenskejšie mesto?

7. 6. 2020

Pri návšteve hlavného mesta Českej republiky, Prahy, slovenským exprezidentom, sa v mnohým médiách objavili tvrdenia o tom, že Praha je tretie najväčšie slovenské mesto- myslené tak, že je to tretie mesto na svete, s najväčším počtom Slovenov, po Bratislave a Košiciach. A naozaj, v meste žije sto tisíc Slovenov, a Sloveni v Prahe žili po stáročia, priateľsky spolunažívali s miestnym obyvateľstvom, a prispeli k rozvoju vedy, univerzity, školstva, kultúry i obchodu a tak boli prínosom i pre Prahu a celé Čechy

Avšak toto tvrdenie o treťom najväčšom slovenskom meste je diskutabilné. Pretože zabúdame na amerických Slovenov. Na konci 19. a v prvej polovici 20. storočia sa masy slovenského ľudu vydali za oceán, a ich počet bol tak veľký, že dodnes tvoria naši Sloveni  jednu z najpočetnejších slovanských  komunít v USA. Len si to zoberme, my, Sloveni sme malý slovanský ľud, v porovnaní s inými, ale v USA tvoríme pomerne veľkú slovanskú komunitu. Podľa amerických súpisov tam žije 790 tisíc Slovenov, čo predstavuje 0,27% americkej populácie. V Pittsburghu sa k slovenskému pôvodu ešte aj  v súčasnosti hlási viac ako sto tisíc ľudí.

Výzvou pre Slovenov v Prahe, rovnako ako v Pittsburghu, bude zachovať si nielen slovenskú identitu, ale i reč. V tomto sú úspešnejší dolnorakúski Sloveni, tí si úspešne budujú svoje občiny, ale aj zachovávajú slovenskú reč, ba úspešne sa literárna slovenčina začína presadzovať i v rakúskom školstve, v regióne pri slovenských hraniciach. Je žalostné, že prekvitajúca komunita dolnorakúskych Slovenov sa stala posledné mesiace cieľom nielen verbálnych útokov predstaviteľov "Slovenskej" republiky, ale i ekonomického tlaku v dôsledku poslednej krízy, ktorý nebol vyvážený pomocou, podporou a solidaritou orgánov štátu, ktorý sa nazýva slovenským.

Je aj na nás, aby sa podobná situácia už nikdy nezopakovala, spolupatričnosť Slovenov, slovenských občín, sa stala niečim samozrejmým.

A čo sa Prahy týka, o priečku tretieho miesta Slovenov zápasí s Pittsburghom- no a miestni Sloveni, okrem toho, aby prispeli k rozvoju Prahy a boli dobrými občanmi Českej republiky (lokálpatriotizmus je typický pre všetkých Slovenov) budú musieť vyvinúť úsilie i o to, aby si zachovali svoju identitu, slovenskú reč, svoju  kultúru a hodnoty. Ja  verím, že to dokážu.