Choď na obsah Choď na menu
 


Ničenie pôdy- dôsledok činnosti bioelektrárni?

3. 5. 2020

Odpradávna medzi slovenské hodnoty patril vzťah k svojmu mestu, dedine, o tradičnej občine a z toho vyplývajúca láska k pôde, záujem o ochranu životného prostredia, prírody a trvalo udržateľné poľnohospodárstvo.

Preto dnes, so smútkom, sledujeme úpadok v obhospodarovaní pôdy, ktorá by mala byť hodnotou odovzdávanou ďalším pokoleniam. 

Nedostatkov je určite viac, ale v posledných rokoch sa k nim pridal rozmach činnosti bioelektrárni, a s tým súvisiace zaberanie pôdy pre pestovanie monokultúr plodín, potrebných pre ich fungovanie.

Dôsledky sú, podľa nás, dosť vážne na to, aby verejnosť žiadala prehodnotenie takéhoto nastavenia nášho poľnohospodárstva. Tu je potrebné i zdôrazniť, ako žalostné je aj mlčanie našich vedcov a odborníkov, veď len v susedných krajínách, napríklad v Českej republike, je ich varovný hlas k tejto téme počuť v podstate pravideľne.

Pozrime len na masívne rozšírené pestovanie kukurice, za účelom výroby energie- táto plodina je známa negatívnym vplyvom podporujúcim eróziu pôdy (v susednom Česku je vraj ňou ohrozená až štvrtina pôdy, u nás to pravdepodobne nebude menej), odplavovanie úrodnej vrstvy, pričom pomerne hornaté Slovensko by naopak malo vynaložiť všetko úsilie na ochranu úrodnosti svojho povrchu. Aby sme pochopili závažnosť situácie- úrodná vrstva zeme môže byť odnesená, znehodnotená v priebehu kratučkej doby, ale jej obnova, i v ideálnych podmienkach trvá veľmi dlho, centimetrová vrstva možno i sto rokov! Takže naše správanie dnes bude mať následky ďaleko do budúcnosti, na niekoľko následujúcich pokolení.

Alebo taká repka- tá dodáva málo organickej hmoty do pôdy, to spolu s jednotvárnou orientáciou na pestovanie niekoľkých druhov monokultúr priamo potom spôsobuje rozsiahlejšie používanie chémie v poľnohospodárstve.

A tak nezodpovedný prístup k využívaniu pôdy vedie k znižovaniu jej úrodnosti, eróziám, zvyšuje riziko záplav, zosuvu pôdy, suchám a nakoniec k ich nadužívaniu chémie.

Je žalostné, ak k situácii mlčia naši politici, odborníci a vedci, či už pre chýbajúcu odvahu alebo odbornosť- o to viac musíme my všetci, verejnosť, byť aktívni a žiadať náprava tohoto stavu.