Choď na obsah Choď na menu
 


Nebudú si nás mýliť?

15. 2. 2021

V roku 2012 Maďarsko zmenilo svoj názov z Maďarskej republiky jednoducho na Maďarsko (Magyarország). Tým dalo najavo, že tu nie je od roku 1989, kedy vznikol názov Maďarská republika, ale celé stáročia, bez ohľadu na to, či je kráľivstvom, či republika,Kým sa pri moci striedajú režimy, vládcovia, prezidenti, premieru, diktátori i kráľi, krajina zostáva.  Nezáleží na zriadení, vlasť pretrváva každé z nich.

My máme Slovenskú republiku. Ktorá vznikla v roku 1993. Akoby sme už 1500 rokov neboli spomínaní, počnúc byzantskými a rímskymi historikmi. Akoby byzantskí Gréci nepoznali pojem Slovenská zem. Dokonca i ríša kniežaťa Rastislava a Svätopluka býva zvaná Veľká Morava, pritom Rastislav v liste byzantskému cisárovi píše o sebe a svojom ľude ako o slovenskom, a pápež Svätopluka nazýva kráľom Slovenov, slovenským kráľom. Takže áno, presnejší názov, ako Veľká Morava by bolo Slovensko, Slovenská zem.

Preto by bolo i u nás asi vhodnejšie premenovať štát na Slovensko. A keďže naozaj, pojem Slovák je čechizmus, v skutočnosti sa zveme Slovenmi, tak i vo svete by sme mali vyžadovať meno pre našu vlasť nie Slovakia, ale Slovenia.

A tu vyvstáva otázka, nebudú si nás mýliť so Slovincami?

Je veľa krajín, čo majú podobné mená. Bola Nemecká demokratická republika a Nemecká spolková republika. Je Srbská republika, a v Bosne je Republika Srbská. Je Macedónsko v Grécku, ale je aj Severné Macedónko, slovanský štát. Je severná Korea (KĽDR) a južná. Je Taiwan, oficiálne Čínska republika a Čína, Čínska ľudová republika. Je štát Kongo ale i štát Konžská demokratická republika.

I v Česku boli diskusie, či slovo Cze chia sa nebude mýliť s Čečenskom. Dospeli k názoru, že môže ale na tom nezáleží, a nemali by sa preto zriecť svojho mena.

Slovinsko bude Republic of Slovenia, Slovinská republika a my budeme jednoducho Slovenia. Ak popri tom zmeníme náš znak a vlajku tak, že podobnosť so slovinskou zanikne, nebude to nič tragické.

A veď i tá podobnosť mien nás a Slovincov je úplne prirodzená. Sme obaja potomkovia Slovenov, tých čo po páde Veľkej Moravy sa stiahli do okrajov Panonie. Ešte na začiatku stredoveku sa územia obývané Slovákmi-Slovenmi a Slovincami dotýkali, niekde na hraniciach dnešného Maďarska a Rakúska, až postupne sa oddelili a s nimi i naše etnické skupiny.

Nemali by sme sa zriecť našich historických pojmov- Sloven, Slovensko, Slovenia. Naopak, mali by sme ich uchovať a byť na ne hrdá, máloktorý ľud v Europe má také starobylé názvy.